Грандомания от Cherokee

Jeep Cherokee

Грандомания от Cherokee

Jeep представи своето четвърто поколение Cherokee. С ефективния си Multijet II турбо дизелов двигател и 9-степенна автоматична трансмисия ще направя своя дебют на предстоящия 84-ти автомобилен салон в Женева през тази година.
Моделът представя успешен синтез на стилистична иновация и семейна традиция, легендарни 4х4 възможности и технологични характеристики от последно поколение.

Стилен и атлетичен екстериор

Новото Cherokee има могъща стойка, агресивна пропорция на каросерия и доминиращо присъствие на пътя.
Ключов елемент в предницата на новия Jeep Cherokee е капакът и решетката, която намирам за странна. Капакът е ясно дефиниран и отделен от бронята в модерна интерпретация на наследствения дизайн на марката. Напредничава LED технология е използвана навсякъде в автомобила. С изцяло LED задните си светлини Cherokee придобива по-мощен, но и по-хармоничен вид.

Новото Cherokee на Jeep е оборудвано с 17-инчови (при ниво на оборудване Longitude илиTrailhawk) или 18-инчови гуми (при Limited), гарантирайки на водача сигурно сцепление на сняг и в мокро време.
Не на последно място като опция за всички нива на оборудване моделът може да бъде изпълнен с новия двупанелен панорамен покрив CommandView, който предлага възможността пътниците да се насладят на откритото небе и свежия въздух по време на своите пътешествия.

Изцяло нов интериор

С последното си Grand Cherokee американската марка ясно дефинира посоката на развитие на интериора при своите модели, която сега се надгражда от Jeep Cherokee. Интериорът е модерен, приветлив и комфортен. Купето е оборудвано с висококачествени материали, изпълнени в плавни и изтънчени форми.

Предлагат се три нива на оборудване, вдъхновението, за които идва от Мароко, Гранд Каньон и италианския Везувий. Седалките са ергономични и създадени да осигурят правилна опора за тялото, с механизъм за запаметяване на позицията, а предните седалки могат да бъдат и отопляеми.

Ексклузивни характеристики като отопляем кожен волан и безжично зареждане на мобилния телефон затвърждават комфортното усещане за лукс в интериора.

4х4 системата

Новото Cherokee издига легендарните 4х4 способности на следващо ниво, предлагайки предимствата на автомобил за всяко време и всеки терен. Новото поколение на средния по размер SUV на Jeep предлага избор от три иновативни 4х4 системи за най-добри в класа си 4х4 възможности при всякакви условия на шофиране:

- напълно автоматичен Jeep Active Drive I без понижаващи предавки;
- Jeep Active Drive II с понижаващи предавки;
- Jeep Active Drive Lock с управление на въртящия момент, понижаващи предавки и самоблокиращ заден диференциал – Trailhawk.
Новият Jeep Cherokee също така е и първият среден по размер SUV, който предлага изключване на задната задвижваща ос, в резултат на което се намалява загубата на енергия, когато 4х4 способностите не са необходими, и се повишава горивната ефективност.

Трансмисия

Новата предавателна кутия на Jeep Cherokee е 9-степенна автоматична, която гарантира изключително плавно превключване, екстремно увеличен обхват на предавателното съотношение за оптимизирано ускорение, намалени вредни емисии и подобрена икономичност. Новата предавателна кутия също така осигурява агресивни потегляния и плавна мощност при магистрална скорост.

Задвижване

В Европа новото Cherokee се предлага във версии със задвижване с дизелов или бензинов двигател. Ефективният 2-литров турбо common rail дизелов двигател с директно впръскване I-4 е оборудван с технологията Multijet II, разработена и патентована от Fiat Powertrain.
Предлага се във версия със 140 к.с. и максимален въртящ момент от 350 Нм, както и във версия с мощност до 170 к.с. при 3750 об/мин. и максимален въртящ момент от 350 Нм.
Новият 3,2-литров V-6 Pentastar двигател е дериват на 3,6-литровия V-6 Pentastar агрегат и извлича полза от същите иновативни характеристики, които спечелиха всепризната слава на предшественика му с ефективността, мощността и изтънчеността си. Той осигурява мощност от 272 к.с. при 6500 об/мин. и въртящ момент от 315 Нм при 4 300 об/мин.
3,2-литровият V-6 Pentastar двигател се предлага при нива на оборудване Limited и Trailhawk.

Ново пътно поведение

При новия Jeep Cherokee инженерите и конструкторите прилагат редица мерки, които допълнително подобряват поведението на автомобила при движение по пътното платно до премиум ниво, благодарение на независимото предно окачване MacPherson със 17 см ход и независимото задно MultiLink окачване – съответно с 19,8 см ход на окачването.

Електронната система за кормилно управление със серво (EPS) подобрява разхода на гориво и допринася за повишената маневреност на новото Cherokee.

Сигурност

Сигурността и безопасността са сред основните акценти при разработване на новото Cherokee, а резултатите го нареждат на най-високото място в сегмента с оценка от престижните 5 звезди от NCAP при общ резултат от 83/100. За 2013 година Jeep Cherokee е избран и за най-добро постижение в класа си в категорията на малките 4x4 офроуд автомобили.

Развлечения и информационни системи

Новият Jeep Cherokee предлага множество съвременни високотехнологични характеристики и оборудване, които са интуитивни, лесни за употреба и предоставят изключително ниво на комфорт и развлечение в автомобила. Сред тях спадат 7-инчов пълноцветен TFT-комбиниран инструмент с основната необходима на водача информация, както и новата UConnect-система, разполагаща с 8,4-инчов мултимедиен команден център със сензорен екран (и с навигация при определени нива на оборудване).

В допълнение коженият волан при новото Cherokee е с нов дизайн, с вградено управление на аудио и гласовите системи и на скоростта, достигайки ново ниво на изтънченост.
За максимално удоволствие при шофирането Jeep Cherokee предлага и премиум Alpine, 506-ватова озвучителна система с девет говорителя и субуфер.