Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD V6 ecodiesel

Завоевателят на Шамбалла

В древността хората смятали, че тяхното съществуване било благодарение на легендите и поверията, в които те са вярвали и препредавали от поколение на поколение. Ненапразно идва и изразът – “Вярата крепи човека”.
Има една легенда за Шамбалла, тайнствена земя, намираща се, според повечето легенди, някъде из Хималаите. Според вярванията и разбирането на хората в тези околности, се смята, че тази тайнствено вълшебна земя, която никой не е виждал, е населена от хора със свръх сили.

В Тибет, Шамбалла се споменава като извор на езотерична мъдрост. Има много митове за нейното местонахождение. Китайците, например, я сочат някъде в покрайнините на планината Кунлон. Много ми се иска и аз да повярвам в тези митове и легенди, но модерното ми съзнание и информираност ме карат да се върна обратно на земята.
Хубавото, обаче, е, че не съм сам, а в компанията на този очарователно модерен Jeep Grand Cherokee. Е, не успяхме да намерим и покорим тази тайнствена земя Шамбалла, но успяхме да достигнем до други български земи и върхове, които по хубост и свежест не отстъпват на тибетските.

Е, както вече може би сте се досетили, в днешния материал ще говорим за това американско чудо на техниката, новият Jeep Grand Cherokee - Overland. Иформативно, новият Jeep Grand Cherokee е изцяло конструиран в автомобилните заводи на Америка и нашият тестов автомобил идва от там. Колкото и да не ми се иска да похваля американците, сега ще го направя, защото наистина са надминали всичките ми очаквания с Jeep Grand Cherokee.
Още помня появата на първото поколение Grand Cherokee през далечната 1993 г., което за времето си бе с “WOW ефект”. Въпреки моята крехка невръстна възраст от 10 г., бях запален по автомобилите и този, тогава джип, много ми харесваше. И аз, като всеки друг мой връстник, мечтаех за него.
Толкова бързо се извъртяха годините, че вече говорим за четвъртото, фейс лифтово поколение на Grand Cherokee. По-добър от всеки друг, новият Jeep Grand Cherokee задава изключителни нови стандарти по отношение на характеристики, стил и внимание към детайлите.

Двигател и трансмисия

Изцяло новият конструиран двигател гарантира достатъчна мощност, за да осъществите целите си на пътя и икономия на гориво, нетипична за 3.0-литров дизелов агрегат в този клас. V6 двигателя гарантира 250 к.с. при 4000 об/мин и повишена ефективност, благодарение на 8-степенната автоматична скоростна кутия и режима ЕСО. Изключителната нова 8-степенна автоматична трансмисия се отличава с по-нисък разход на гориво, по-динамично ускоряване и по-плавно превключване на предавките. Автомобилът е изцяло оборудван с електронно управление и постоянно адаптираща се схема на превключване на предавките, с възможност за използване на ръчен режим за смяна на скоростите с помощта на пера зад волана.
Сравнение с по-стария модел, тук имаме близо 10% по-ниски емисии на CO2 и по-нисък разход на гориво в режим ЕСО.

Екстериор

Увереният и елегантен екстериорен дизайн излъчва сила. От 2014 година всички модели на Jeep Grand Cherokee се отличават с висококачествено оформление, включително нова, модерна радиаторна решетка и декоративни елементи върху предната маска, фарове с дневни светлини, прожекторни фарове за мъгла и отвор на резервоара за гориво без капачка.
Новите HID фарове с характерни светодиодни елементи и дневни светлини открояват новия Jeep Cherokee денем и нощем. Адаптивните HID фарове променят посоката на осветяване в зависимост от посоката на завъртане на волана, като по този начин осигуряват по-добра видимост при нощно шофиране по пътища с много завои.

Задната част на Cherokee се отличава с нови задни светлини, с характерни светодиодни елементи, по-голям заден спойлер за по-добра аеродинамика, както и ново оформление на задната врата, осигуряващо по-добра видимост назад. Долната задна маска вече е специфична за всеки отделен модел. Стандартният ауспух за трите нива на оборудване Limited, Overland и Summit е двоен.

Интериор

Интериорът Overland е повече от просторен и комфортен. Решен е в светло бежова перфорирана кожа, а луксозното му изпълнение гарантира наслада за сетивата и душата. Предните две седалки са отопляеми през зимата, а през лятото може да охлаждате седалищните си части.
Впечатление правят и релефно оформените дървени апликации, които са от истинско дърво, също и панорамният покрив, който се открива напълно на два етапа. Впечатлява и високото ниво на изработка и на останалите елементи, като облицованите с кожа арматурно табло, вратичка на жабката, централна конзола и скоростен лост с изцяло променен дизайн.

Приборното табло отговаря на вашите команди от 7-инчов информационен дисплей, базиран на авангардна TFT технология (стандартно оборудване за всички версии). То ви позволява да зададете индивидуални настройки и графично оформление на извежданата на екрана информация. Върху усъвършенствания инструментален блок се показва в подходяща цветова схема и друга информация за автомобила и неговите системи, например като скоростомер, навигационна система, система Selec-Terrain, система Quadra-Lift и др.

Изцяло е променена и новата система Uconnect на Jeep. Този път тя е с масивен 8.4-инчов сензорен екран и достатъчно бутони за достъп до всички функции, включително за управление на климатика и аудио системата. Системата Bluetooth дава възможност за аудио стрийминг и управление с гласови команди. Системата Uconnect включва също така USB порт, слот за SD карти, цифрово (DAB) радио, както и навигационна система от най-високо ниво с 3D изображения.

Ходова част и поведение

20-цоловите джанти с гуми 265/50 R20, гарантират безпроблемно преминаване, както по магистрали, така и по офроуд трасета със затруднено преминаване от обикновен автомобил.
Легендарните възможности на автомобилите Jeep се усъвършенстват с помощта на системата за контрол на сцеплението и справяне с всякакви условия - Selec-Terrain. Увеличение на сцеплението се постига също и с двете 4WD системи Quadra-Trac II или Quadra-Drive II.

Въздушното окачване може да се контролира ръчно, посредством 2 бутона, намиращи се от дясно, точно пред подлакътника. Въпреки окачването да е свалено до най-ниска позиция, в завоите новия Jeep Grand Cherokee е малко нестабилен. Няма го това усещане за стабилност като при новия Range Rover например, който ви представихме подробно в брой 24. Въпреки това, усещането при возене е комфортно и меко. Дойде ли време за офроуд, новият Jeep Grand Cherokee е пълен отличник. Справя се без никакъв проблем, а преминаването през кални 30-40 см ями е като детска игра. По пътя ни за “Шамбалла”, снегът се беше стопил и нямахме възможността да го тестваме на такъв терен, но големият опит ни подсказва, че няма да има никакъв проблем и там.

Сигурност

Новият Jeep Grand Cherokee е въшлив от системи, които допринасят за вашата сигурност. Системата за наблюдаване на “мъртвата зона” (BSM) следи тези опасни зони с помощта на два радарни сензора. Ако системата установи, че в мъртвите зони има превозни средства в опасна близост до автомобила, генерира звуков предупредителен сигнал и предупредителен светлинен символ в съответното външно странично огледало.
В Cherokee има и система, която ви помага, за да се избегне евентуален сблъсък. За целта се използват насочени напред радарни сензори, които реагират и предупреждават шофьора при бързо скъсяване на дистанцията до движещото се отпред превозно средство, за да може той да реагира своевременно и да предотврати сблъсъка. Ако системата установи, че има опасност от удар, тя реагира по следния начин:

1 - Подготвя спирачната система за по-бърза реакция; 2 - Предупреждава шофьора със звукови и визуални сигнали; 3 - След това в продължение, което трае цели 1.5 сек. автоматично се прилага частично спирачно усилие, за да се осигури на шофьора повече време за реакция; 4 - Ако шофьорът не е задействал спирачките достатъчно ефективно, системата Advanced Brake Assist (ABA) автоматично повишава спирачното усилие, за да се избегне сблъсъкът или да се ограничат последствията от него. Системата създава допълнително спирачно усилие, само докато спирачният педал е натиснат. Ако шофьорът вдигне крака си от спирачния педал, асистиращата система престава да действа.
Jeep Grand Cherokee 2014 е оборудван с всички необходими системи за безопасност и сигурност, включително пълен набор въздушни възглавници - усъвършенствани многостепенни предни въздушни възглавници, странични въздушни възглавници за предните седалки, странични въздушни възглавници тип “завеса” за предните и задните седалки, както и възглавница за предпазване коленете на шофьора.

Нашата оценка

Пълно 6! За високопроходим автомобил с цена от около 100 000 лв. е достоен съперник на Range Rover Vogue. Лично смятам, че ако беше участвал в конкурса 4х4 автомобил на годината за България, щеше да отнесе 1-вото място.

Технически данни: 
ДВИГАТЕЛ
Обем, куб. см2987
Мощност, к.с.250
- при, об/мин4000
Въртящ момент, Нм570
- при, об/мин2000
ТРАНСМИСИЯ
8-степенна автоматична предавателна кутия
ХОДОВА ЧАСТ
ОкачванеВъздушно - Quadra Lift
Спирачки
- отпредвентилирани дискове
- отзадвентилирани дискове
Гуми и джанти265/50 R20
ГАБАРИТИ
Дължина, мм4822
Широчина, мм1943
Височина, мм1761
Междуосие, мм2915
Маса, кг2061
Резервоар, л95
Обем багажник, л1027
ДИНАМИКА
Макс. скорост, км/ч202
0-100, сек.8,2
РАЗХОД, л/100 км
- градско9,3
- извънградско6,5
- комбиниран7,5
CO2, г/км198
ЦЕНА, с ДДС
105 000 лв.

Коментирай