Не си стои мирно в „обущата“!

BMW 220d - 190 к.с.

Не си стои мирно в „обущата“!

Миналата седмица имах възможността да седна зад волана на новия компактен модел на BMW 220d Gran Coupe. Трябва да призная, че е истинско удоволствие да шофираш този автомобил. Изкарах с него около 700/800 км по магистрали, национални и селски пътища с цел да разбера дали новото поколение F44 си заслужава парите.

 

Пътуването ми включваше интересни дестинации. През целият път шикозния 220d Gran Coupe се чувстваше като акула в спокойни води. И въпреки предното предаване, удоволствие от шофиране имаше във всеки един момент при натискането на педала на газта. Не си стои мирно в „обущата“!

Дизеловите двигатели са все по-страхотни

Всеки би казал, че 220d не върви и че е слаб двигател!? Няма такова нещо, това не е46-ца от 2000 година!? BMW 220d Gran Coupe се задвижва от високоефективния дизелов агрегат B47 с максимален работен обем от 2,0 литра с турбина. Силовата установка развива близо 190 к.с., което е напълно достатъчно за ежедневието ни в града, извън него и навсякъде, където си поискаме. Супер компактен и контактен Bimmer, хваща око и всеки иска да си говори с него.

При ниски обороти дизеловият двигател е динамичен, работи плавно и тихо. В същото време в кабината също е много приятно, добре е изолирана и на дълъг път не се чуват странични шумове.

Мощността от дизеловия агрегат е насочена към предните колела благодарение и на добре познатата ни 8-степенната автоматична скоростна кутия Steptronic Sport. Доста френдли кутия с добри динамични показатели. Аз лично съм и фен и я предпочитам.

За момента новата 2-ра серия Gran Coupe се предлага с 3 бензинови и 3 дизелови агрегата. Бензиновите са 218i/136 к.с., 220i/178 к.с. и 235i/306 к.с. Отделно се предлага и xDrive за 220i и 235i. Дизеловите са 216d/116 к.с., 218d/150 к.с. и 220d/190 к.с., като тук само за 220d се предлага xDrive!

Който и двигател да изберете си заслужава, дори и по-слабите 218i и 216d, които ще ви впечатлят с разход на гориво.

Интериор и екстериор

Тестовият автомобил ни беше предоставен в луксозна светло бежова перфорирана тапицерия с хромирани и черни акценти по таблото и вратите. Лукса в интериора е на ниво, типично за марката – качествени материали и сглобка. Най-якото, което на мен ми направи много добро впечатление, бяха интериорните лайсни Illuminated Brooklyn. С акцент Triangle на арматурното табло и тапицериите на вратите, прозиращата шарка на дискретно осветените лайсни, създават атрактивна и в същото време приятна атмосфера в интериора.

Външният вид на автомобила също е впечатляващ. Решетката и бъбреците с Mesh дизайн се отличават с хром и черни елементи. Този 220d се предлага и с висококачествени V-spoke 554 M 18-цолови черни M-Performance джанти, които допълнително подсилват външния вид на динамичното Gran Coupe в цвят Misano Blue. Елегантните безрамкови врати допълват динамичните линии на автомобила и подчертават спортния му характер.

Технологии и асистенти от ново поколение

Няма ли да бъде яко, ако софтуера на вашия автомобил, се актуализира често и става също толкова лесно колкото софтуера на телефона ви? Да, това вече е възможно благодарение на Remote Software Upgrade. Благодарение на него вашето BMW винаги ще бъде в тренда. Комфортно, сигурно и без стрес, без да се налага да посещавате вашия сервизен партньор на марката. Актуализациите ще се инсталират буквално „по въздуха“, също както е при вашия смартфон.

Друго готино нещо е услугата Remote Services. Тя ви позволява чрез приложението BMW Connected App да получите директен достъп до вашия автомобил от разстояние. Може да активирате светлините, може да регулирате и температурата в купето или дори да заключвате и отключвате вашето BMW отвсякъде с помощта на вашия смартфон. Най-готиното на това е, че през зимните студени дни ще можете да пуснете автомобила да се загрява и да затоплите купето преди да отпътувате с него.

Заключение

BMW 220d се оказа освен пъргав и доста икономичен автомобил. На моменти може да достигнете приятния смесен разход от 5,8-6 л/100 км. Елегантен, комфортен, мощен и изискан, новият 220d Gran Coupe впечатлява и със своето поведение на пътя.

Дизеловите агрегати на BMW не са това, което бяха преди години, както вече ви споменах по-горе. Според мен, дори има на къде още да се развиват и едва ли скоро ще бъдат окончателно спрени от производство.

Малко са негативните моменти, които мога да подчертая за 220d Gran Coupe. Дори като се замисля, май няма такива. А може би само един, че отзад е малко тясно, особено за по-високи хора като мен - 1.85 м.

Изпреварванията стават с лекота, като двигателят осигурява по всяко време необходимото количество въртящ момент и мощност. Комфортът и настройките по окачването са повече от перфектни във всеки един от режимите на шофиране – Comfort, Eco Pro и Sport. В режим Sport автомобилът е по-динамичен, воланът става по-пъргав и прецизен, като по този начин постига по-голяма стабилност при влизане в завои. За мен това е един режим на шофиране, който никога не омръзва.

 

С новата серия Gran Coupe 2, BMW играе на сигурно и това е най-вероятно печелившата карта. Запазва старите клиенти и привлича нови. Много ми напомня по размери и функционалност на старата тройка от 2006 година, а именно – Е90! 220d Gran Coupe е много атрактивен и компактен бимер, който става още по-интересен с xDrive задвижване. Лично за мен, напълно си заслужава парите!

Технически х-ки;

https://www.auto-data.net/en/bmw-2-series-gran-coupe-f44-220d-190hp-ste…