Електрическата шейна на дядо Коледа

Tesla Model X

Електрическата шейна на дядо Коледа

"Хо-Хо-Хо" е единственият шум, които ще чуете от Дядо Коледа тази година, но въпреки това ще го познаете. Зачервеното носле на Рудолф, изпипаната до последния детайл украса, безшумното преминаване покрай домовете... Не се залъгвайте обаче - нищо в нощта на Коледа няма да е каквото сме виждали по филмите или сме си представяли. Защо? Защото за първа година брадата на Дядо Коледа няма да е побеляла, а подаръците няма да с етикет "Произведено в Китай".
    Тазгодишната подготовка за празника започва не с писмо, а с имейл, и вместо получателят да бъде Добрият старец, обръщението е адресирано към Vilner Garage. И звучи така:
 
"Здравейте,
Дълго време мислих какво да подаря за Коледа на своя съпруг, който всяка година успява да зарадва децата и мен по най-магичния начин. Преди известно време си купихме семеен автомобил, който той много обича и дори се грижи за него като трето дете. Какво да ви кажа - мъжете и техните играчки... Потърсих в интернет подходящи подаръци за автомобил, и точно когато реших, че всичко, което се предлага на пазара, е толкова скучно и обикновено, попаднах на вашето ателие. Да ви призная, не ми отне дълго време да се убедя, че вие ще бъдете тазгодишната работилница за подаръци на Дядо Коледа...."

Продължението на писмото излиза от рамките на електронната поща и се пренася пред входа на Vilner Garage. Фаровете на черна Tesla Model X осветяват ателието, а след минута от автомобила излиза и подателят на писмото. Жена, от една страна излъчваща притеснение, от друга истински развълнувана, която пристъпва сигурно с една единствена мечта - да зарадва своя съпруг.
    "Мисля, че за първи път някой решава да направи цялостна промяна на автомобил, без знанието на собственика. Обикновено, когато автомобилът не е техен, идват за нещо малко и нещо сигурно. Предизвикателството тук беше в различна степен на сложност, защото трябваше да се изгради образ и идея по думите на съпругата. Трябваше да разбера малко повече за мъжа й, за да мога да си представя от какво се нуждае и какво би му харесало. Мисля, че и двамата си имахме пълно доверие по време на процеса - тя, заради готовите проекти, които й показах, а аз заради видимата й любов към него. Нали знаете какво казват - понякога любимите хора те познават по-добре, отколкото ти самия." - разказва Вилнер.

Не след дълго проектът е стартиран. По думите на съпругата образ на истински запален авто ентусиаст е изграден. Спортни автомобили, дълги пътувания, комфортна среда, индивидуализъм... Което на езика на Вилнер означава: алкантара, карбон, перфорирана кожа с триизмерни възглавнички и прецизната изработка на всеки детайл от екипа му.
    Седмици по-късно, съпругата отново влиза в ателието, но този път крачката и не е толкова сигурна, а притеснението - преобладаваща емоция. "Ами ако не му хареса?" са мислите, които се прокрадват с всеки сантиметър по-близо, и отекват не само в съзнанието й, но и в стените на ателието. Сърцето тупти, мозъка блокира, дланите се изпотяват.
    И тогава Вилнер вдига завесата, отваря вратата и...

Последното нещо, което отеква в пространството е звукът от възхищение. Със скоростта на космическа совалка противоречивите мисли напускат съзнанието на дамата и за кратък момент то се изпразва.
    "Сигурни ли сте, че това е автомобилът, който ви оставих?" бяха първите думи на съпругата след като видя завършения проект на живо. Тя буквално стоеше отстрани и не смееше дори да пипне колата, камо ли да влезе в нея." - разказва Вилнер
    След многобройни благодарности, автомобилът и дамата напускат ателието - той с нова визия, а тя с най-широката усмивка на света. Подаръкът вече е под елхата.
     Няколко дена по-късно Tesla-та се озовава отново пред Vilner Garage, но този път от него се показват не фини дамски глезени, а мъжки кубинки. Подаръкът явно е разопакован по-рано. Оттук има два изхода - "Искам да сменя подаръка, защото размерът е грешен." или.... В действителност няма друг изход - никой не се връща в магазина с подаръка без да има нещо нередно с него.
     Но на етикета не пишеше "Произведено в Китай". А тази не малка подробност променя края на нашата коледна приказка.
     Собственикът не идва, за да върне подаръка от жена си. В очите му се чете възхищение, по усмивката - радост, а по цялото изражение на лицето е изписано благодарност и одобрение. Може би най-специалното чувство на света е да видиш кълбото от емоции, когато някой отваря подаръка, който си му подарил. Представете си, след толкова години, детското в нас винаги остава в търсене на Дядо Коледа. До една определена възраст очакваш в празничната вечер да видиш как Белобрадият старец си хапва от курабийките, които си му оставил по-рано, а след това разбираш, че той няма нито бяла брада, не идва само по Коледа и няма нужда да му се обясняваш колко си бил послушен през годината. Защото Дядо Коледа не е един - той е навсякъде. Той е нашите приятели, нашето семейство, нашите колеги, случайни хора с голямо сърце...Тази година просто подаръкът е различен, специален, истински личен. Тази година подаръкът е с етикет "С любов, произведено от Vilner Garage". И ето я - магията на Коледа. От любим човек, за любим човек, с цялата любов на света. От Vilner Garage за вас.