Тиха революция

BMW i4 M50 - 536 к.с.

Тиха революция

Точно преди няколко години не вярвах, че електрическите автомобили имат място в бъдещето ни или то поне не е дошъл този момент. Лека полека великите сили го налагат това и някои дори и да не го искат, в един момент то става неизбежно. Идва моментът, в който това ще определи съдбата ни, а може би и нашето съществуване.

Аз още вярвам, че това е просто един голям PR, който се опитва да изцеди и последния литий под земята. Tова е ново поприще и нов пазар за милиарди! Всеки говори за ЕКО и всякакви други неща от този тип, но замисляли ли сме се поне малко, какво коства това на планетата?

Няма да навлизам в една доста дълга и трудна за разбиране тема и ще се концентрирам върху автомобилът, който искам да ви представя, а именно новото BMW i4 M50! И да ви кажа, не е никак лошо да притежаваш електрически автомобил, стига да ви задоволява нуждите.

Конкурентa

Tesla Model 3 Performance се продава от няколко години и от тогава насам е един от най-популярните и продаваеми електрически спортни седани в света. Говори се, че една от причините за популярността на Model 3 Performance е, че той всъщност е изненадващо забавен за шофиране и доста приличен на пистата. Хмм, дали обаче новото BMW i4 M50 няма да го измести от пиедестала. Достатъчно спортен ли е, за да измести Tesla от 1-вата позиция и дали е по-добър от него? Само времето ще покаже.

 

Прилича на 4 серия

Първите ми впечатления не бяха страхотни, ако трябва да съм честен. BMW i4 изглежда доста обикновен и скучен, но М50 е друга бира. Разбира се, боята Frozen Portimao Blue на тестовата ми кола привличаше вниманието, но останалата част изглежда като серия 4 Gran Coupe. Нито повече, нито по-малко. Това обаче е умишлено и затова изглежда и толкова конвенционално. На мен това ми харесва и не ми липсва почти нищо, с което съм свикнал в един обикновен автомобил с двигател.
И все пак i4 M50 е достатъчно красив автомобил и привлича не малко погледи по пътя.
В интериора нещата изглеждат супер, като изключа продълговатия дисплей, който не одобрявам. За сглобките и качеството на материалите няма да говоря. BMW са първенци в това отношение според мен и качеството им е доказано през годините, за разлика от много други флагмани на пазара в този клас. Много ми допада, че интериора на i4 M50 се доближава до този на 4-та серия Gran Coupe, с изключение на дисплея разбира се. Няма я тази рязка промяна в интериора, както е при Tesla например, един таблет и само това. Направо не разбирам собствениците на такива автомобили, какво удоволствие им носи това?!

Връзка с космоса

Това е усещането веднага след натискането на Start бутона. Автомобилът не издава никакви механични шумове, нормално, та нали е електрически, м/у другото това ме влудява. Но щом тръгнете и се заиграете с педала за „движение на право“ се чува някакъв космически шум. И човекът, който трябва да „презирам“ е всепризнатия композитор Ханс Цимер. „Какво си направил бе човек, ти уби всичко космическо в мен“? Е признавам, че това е най-странния шум, който някога съм чувал и на мен лично ми е чужд и не ми допада.

 

Бърз ли е реално M50

Уникален, като изтребител с брилянтно чисто и плътно ускорение. Нещо като моделите от M дивизията с двигатели, но без забавление накрая.

Говорейки за мощност, BMW i4 M50 е сериозно бърз автомобил и шега с него не бива. Неговите двойни електрически мотори произвеждат 536 к.с. и 795 Nm въртящ момент, които се захранват от 80,7 kWh батерия с ускорението от 0 – 100 за 3,8 сек.

BMW i4 M50 е един от най-бързите електрически автомобили на пазара, а преките му конкуренти са  Audi e-tron и Tesla Model 3 Performance. Има много видео клипове в „тубата“ и сами може да проверите на какво е способен i4 M50.

Какво ми хареса

Харесва ми това, че няма дръзка разлика с обикновените конвенционални автомобили. Няма стрес, няма нерви, няма напрежение, няма непознати неща. До тук страхотно! Ускорението е трепач, все едно си в някой М модел. Пътното поведение е супер и се справя добре по завоите в балкана. Интериорът е ТОП и нямам забележки към него, освен гадния дисплей… упс… това на глас ли го казах…

 

Какво не ми хареса

Не ми хареса разхода от 21/22 кВч на 100 км. Tук Tesla е специалиста, ще измине много повече километри. От BMW ще се наложи още да се постараят, за да догонят данните като на Model 3 примерно от 12-14 кВч на 100 км. Но рано или късно и това ще стане, ще догонят Tesla в това отношение. Но Tesla няма как да догони BMW в нито едно друго отношение, като пътно поведение, работещи системи, качество на материалите и всичко друго, което е доказано във времето. Това е напълно нормално, просто защото Tesla нямат experience-a на BMW. Но пък в Tesla има много „гъдели“, признавам, част от които са ми напълно излишни и би се радвал на тях някой бесен тинейджър, човек на години с неизживяно детство или някоe IT.

Какво ми липсва

Липсват ми няколко неща. На първо място е това, че електрическия автомобил няма душа! Ускорението не е достатъчно, за да имам усмивка на лицето. Разходът му също не би ме спечелил, дори и този на Tesla. Тук я няма тръпката, няма я емоцията, има само празнота и безчувственост. Също така ми липсват звукът от мощен бензинов агрегат и неговата спортна генерация, също пътно поведение. Всичко това събрано в едно, ще ме накара да се усмихна истински и да се чувствам специален на пътя.

Заключение

Заслужава ли си покупката на електрически автомобил? Това е въпрос с различни отговори. Много зависи от целите и желания ви. Истината е, че тези автомобили са все още недостъпни за много хора. Скъпи са и пробегът им не е съвсем задоволителен. Отделно недоразвитата мрежа от зарядни станции също влияе в избора ми за електрически автомобил. Едно по-дълго пътуване с малки деца би ви се сторило безкрайно и адски изнервящо. Висенето по 30-40 минути по електрическите станции не е за нормални хора и то само ако те са свободни, в противен случай отивате към 1, 2 или 3 часа висене, зависи от потока хора с такива автомобили.

Единственото, което спасява в момента собствениците на подобни автомобили е, че все още не са толкова разпространени и все още се намират свободни станции. Само след 2-3 години обаче ще говорим отново, т.к. собствениците на електрически автомобили се увеличават с по-бързо темпо, отколкото се изграждат електрически станции. Разбира се, това в един момент може и да се промени – а дано!

Не трябва да се пренебрегва и факта, че безплатните станции се броят на пръстите на едната ми ръка. Почти никъде ги няма и това е напълно нормално, дори го подкрепям. Токът е вече около 1 лв. за зареден киловат, което ще рече, че за да заредя тестовия ми автомобил до 100% капацитет на батерия ще ми струва малко над 80 лв. С висене поне от около 50 мин. в най-добрия случай. С едно такова зареждане ще изминете не повече от 400-420 км. В случая говоря за тестовия ми автомобил. А с една Tesla Model 3 например ще изминете да кажем някъде около 500-600 км. Тук е една идея по-добре. Но нека ви дам и един друг пример. Новата Skoda Octavia е с 2-литров дизелов двигател, 150 к.с., 40 литров резервоар и среден разход на гориво около 4 - 5 л/100 км. Вие си направете сметка кое е по-изгодно за момента. Аз успях да мина близо 800 км с едно зареждане до горе на цена от около 110-120 лв.

Мога да ви дам примери и с обикновен автомобил на газ, но няма смисъл. Не искам да ви отказвам от електрическия автомобил. Аз също смятам, че имат място в нашия живот и нека всеки сам направи своя избор.